Ali Teoman'ın Seyahat Günlükleri: Gezgin Günce

Seyahatnamelere kafayı taktığımı hep belirtiyorum. O yüzden üstünde gezgin, seyahat veya herhangi bir ülke ismi geçen kitapları avlar vaziyetteyim. Hele de iyi bir yazar tarafından kaleme alınmışsa.

Ali Teoman'ın öykülerini yakın zamanda okudum, bir iki ay önce en fazla. Yazarı araştırırken İngiltere ve İskoçya notlarının olduğu bu kitabı görünce almak için hiç düşünmedim. Okumam da kaşla göz arası oldu neredeyse.

Kitaba seyahatname diyemeyiz. Yazarın eşi ve iki arkadaşıyla çıktığı bir aylık Londra ve Edinburgh gezisinde, öncesinde ve sonrasında İstanbul'da tuttuğu günlüklerin derlemesi. Gezilecek yerlerden günlük hayata kadar birçok ayrıntıyla.

Gezgin Günce'de sadece bu iki şehir hakkında değil yazar hakkında da değerli bilgiler ediniyoruz. Röportajlarda hep sorulur ya: "Sizin yazarlarınız hangisi? Şu ara hangi yazarları okuyorsunuz?" Onların hepsinin doğrudan yanıtları bulunuyor satırlar arasında.

Bir yandan da acıklı aslında. Yazarın ağır bir hastalık ve ameliyat atlattıktan sonra kendini yeni yeni topladığı zamanlar. Çabuk yoruluyor, ağrıları oluyor. Londra'nın gri havası onu ara sıra bunaltsa da bence gezmek için hevesli, gelecek için umutlu. Birkaç yıl sonra bedeninin hastalığa daha fazla dayanamayacağını bilmeden...

İngiltere'ye Schengen'den ayrı bir vize uygulanıyor. Çok kıymetli!? bir pasaportumuz olduğu için ayrıca başvurmamız ve turist olarak gitmek için bile uğraşmamız gerekiyor. Dolayısıyla buralar bana daha uzak bir hedef olarak görünüyor. Açıkçası, yol parası cep yakan ama vizesiz, ucuz Uzak Doğu'dan bile uzak... O yüzden okurken buralara uğramış kadar oldum, meraklısına öneririm.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Seyahatnameler candır.

Tuğçe Ayteş dedi ki...

Kesinlikle.

Blogger tarafından desteklenmektedir.