Only Lovers Left Alive: Vampir de Olsa İnsan İnsandır


Only Lovers Left Alive (Sadece Aşıklar Hayatta Kalır) ilginç bir film. Sanatsal özellikleri ağır basan bir filme "Vampir de olsa insan insandır" diye başlık atmamak için direndim ama izlerken ister istemez aklıma Gora'daki replik geldiği için kendimi tutamadım. Film, vampirlerin günlük yaşamına ve bugüne nasıl ayak uydurduklarına ışık tutuyor.

Dişi vampirimiz Eve (Tilda Swinton), kocası olan erkek vampirimiz Adam'dan (Tom Hiddleston) ayrı tatile çıkmış, Tanca'da gününü gün ederken oraya yerleşmiş olan vampir Christopher Marlowe'dan (John Hurt) kaliteli kan alma peşinde. Vampirlerin işi de zor. Bir yandan insanları (onların deyişiyle zombileri) ısırmamaya karar vermişler, bir yandan da hazır kanlar vampirleri bile öldürecek kadar pislenmiş.

Maceracı ve avangart Eve'in aksine Adam nostalji seven, dünyanın gidişatından hoşlanmayan, müzisyen ve sanatçı ruhlu depresif bir vampir. Arkadaşı Ian yoluyla eski gitarları topluyor, adamın önüne tomar tomar para bırakıyor. (Onca yüzyılda dünyalıklarını iyi yapmışlar.) Adam ve diğer vampirlerin eski yüzyıllardan alıntı yapmaları ve yazarlar, şairler ve sanatçılarla temaslarını açıklaması filmin keyifli yönlerinden.

Only Lovers Left Alive, vampir soslu sanatsal bir film. Ağır ilerliyor diye eleştirenler o yüzden kusura bakmasınlar. Ne var ki, ben de filmde bir şeye gıcık oldum: Eve'in kardeşi Ava. Ergen de değil ama pervasız, dikkatsiz, ortalığı karıştırmaya pek meraklı olan oldukça uyuz bir karakter. Ian'ın tüm kanını fondip yapması dışında da bir numarası yok. Birkaç küçük hamleyle senaryo dışında bırakılabilirmiş. Neyse, yılların yönetmeni Jim Jarmusch böyle uygun gördüyse çömez izleyiciyice çok fazla söz düşmez.

Sadece iki saat süren hem sanatsal hem de değişik bir film izlemek isterseniz Only Lovers Left Alive'ı listenize alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.