On İki Öfkeli Adam'ı Bir de Tiyatroda Seyredin


Cumartesi akşamı İBB Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde On İki Öfkeli Adam oyununu izledik.

Oyunun yazarı Reginald Rose. Çevirisi Cemal Berk'e ait. Yöneten de Arif Akkaya. Oyun iki perde ve 1 saat 50 dakika. Tek bir sahne var. 12 sandalye, bir masa, bir saat ve yarım kubbe şeklinde bir oda kesiti. 12 jüri üyesi ve oyuna ara sıra dahil olan bir mahkeme görevlisi var.

Oyuncular isim veya sima olarak tanıdığımız başarılı isimlerden seçilmiş: Ahmet Özaslan, Ali Gökmen Altuğ, Burteçin Zoga, Enes Mazak, Erkan Akkoyunlu, Gün Koper, Kutay Kırşehirlioğlu, Mehmet Avdan, Metin Çoban, Nihat Alpteki, Rahmi Elhan, Serdar Orçin, Yalçın Avşar.

Oyunun insana beyin fırtınası yaptıran bir konusu var. On iki jüri üyesi, suçlu olduğuna kesin gözüyle bakılan cinayet zanlısı bir çocuk için son kez toplanıyor. On iki farklı karakter, on iki farklı düşünce. Konunun kapanması için hepsinin hemfikir olması yeterli. Ama 8. jüri üyesi "suçsuz" diye oy veriyor. Çocuğun suçsuz olduğuna inandığı için değil, suçsuz olma ihtimali olduğu için. Odadaki çoğu peşin fikirli, çoğu önyargılı (mesela çocuğun arka mahalleden olması konusunda). Bu tek oydan sonra neler olduğu seyrederek görün. Adalet kavramı konusunda gerçekten zihin açıcı bir eser.

On İki Öfkeli Adam oyununun tek dezavantajı artık kült filmler arasında yer alan 1957 yapımı 12 Angry Men filminden sonra oynanması ve galiba bu oyun dünyanın neresinde oynanırsa oynansın bu dezavantajdan kurtulamayacak. Henry Fonda yüzyıla damgasını vuracak bir performansla sizi ekrana kilitliyor. Film her izlediğinizde daha dün çekilmiş gibi taze.

On İki Öfkeli Adam'ı ilk olarak İstanbul Şehir Tiyatroları 1950'de sahnelemiş. Açıkçası filmden önceki performansları epey merak ettim. 22 Ekim 2014 yılından itibaren yeniden sahnelenmeye başladı. Bizim izlediğimiz de bu yeni uyarlama. Filmden sonra içinizde bir boşluk oluşsa da başarılı performanslar ve sahne düzeniyle bu sezon izlenmesi gereken oyunlardan.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.