İki Buçuk Saat Kesintisiz Eğlence: Blues Brothers (Cazcı Kardeşler)

Farklı tarzlarda olmasına rağmen Office Space'le birlikte en çok güldüğüm komedilerden olan Blues Brothers iki buçuk saatlik kesintisiz eğlence sunuyor. Her yerinden absürtlük akan bu film blues şarkılarıyla da kulaklarımızın pasını siliyor.

Başrollerde filmin çekimlerinden iki yıl sonra hayatını kaybeden John Belushi, hâlâ çeşitli yapımlarda adını gördüğümüz Dan Aykroyd, Blues Brothers üyeleri (kendi isimleriyle) yer alıyor. Ayrıca James Brown, Ray Charles, Cab Calloway ve Aretha Franklin gibi birçok blues sanatçısı da yan rollerde.

Sürprizbozanlara dikkat.

Filmin Konusu


Film, Blues kardeşlerden büyük olan "Joliet" Jake Blues'un hapisten çıkma sahnesiyle başlıyor. Kardeşi Elwood Blues da onu dışarıda bekliyor. İkisinin de siyah şapkaları ve güneş gözlükleri var. Bluesmobile'ları da eskiden bir Cadillac'ken eski bir polis arabası artık.

İki kardeş yetiştirildikleri kiliseyi ziyaret etmeye gidiyorlar. Orada gizemli bir şekilde açılıp kapanan kapıların ardındaki baş rahibeyle konuşuyorlar. Rahibe kilisenin 5000 dolar borç yüzünden kapanacağını söylüyor. Blues kardeşler hemen öderiz havalarına giriyorlar ama rahibe onların çalıp çırparak edindikleri haksız kazancı katiyetle reddediyor.

Kardeşler alın teriyle para kazanıp kiliseyi kurtarmaya ant içiyor. Êski müzik gruplarını tekrar bir araya getiriyorlar. Kimisini çalıştıkları yerlerden topluyorlar. Daha önce hiç normal yoldan para kazanmamış kardeşleri zor anlar bekliyor elbette. Sahne almayı başarmalarından sonra da işleri kolaylaşmaz. Ama onlar hep bir yol bulurlar. Başlarına gelen aksilikler ve neden oldukları saçmalıklar anlatılmaz, kesinlikle izlenmeli.

Film Müzikleri


Bu filmi muhteşem absürt komedisiyle birlikte diğer filmlerden ayıran bir özellik daha var: Müzikleri. Filmi izlerken ayağınız ritim tutmaktan yorulabilir. "Minnie the Moocher"la seyircilerin söylediği kısma eşlik etmeden durabilecek pek insan olduğunu sanmıyorum.

Filmde her bir şarkı en hareketli ve sağlam blues parçalarından seçilmiş. Cab Calloway demin dediğim gibi "Minnie the Moocher", Ray Charles "Shake a Tail Feather", Aretha Franklin "Think", James Brown (kilisede koroyla birlikte) "The Old Landmark", Blues Brothers "Everybody Needs Somebody to Love", "Rawhide", "Jailhouse Rock" ve nicesiyle harikalar yaratıyor.

James Brown, "The Old Landmark"


Ray Charles, "Shake a Tail Feather"


Cab Calloway, "Minnie the Moocher"


Blues Brothers, "Everybody Need Somebody to Love"


Blues Brothers, "Rawhide



Blues Brothers 2000 adında bir devam filmi de var. Filmin IMDB puanı epey düşük ama filmin kalitesinden çok içinde yer alan isimlerle birlikte duygusal bir saygı duruşu olmasının önem taşıdığı söyleniyor. İzleyip görmek gerek.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.