Bahar Temizliği

Boğaziçi'nde bahar...
Bahar temizliği denilince ilk olarak annelerimizin evi dip bucak temizlemesi gelir akla. Bütün yıl temizlik yapılmıştır ama baharda özel bir isim alır. Bayram temizliği bile bahar temizliğini geçemez. Adeta bütün yıla hazırlıktır.

Bahar zamanı doğa da yenilenir ve kendini yılın geri kalanına hazırlar. Julius Sezar tarafından kabul edilen takvim nedeniyle yılbaşını kış aylarında kutluyoruz ama Çinliler gibi bazı toplumlar yılbaşını bahar aylarında kutlar. Doğayla birlikte insanın yeni bir başlangıç yapması daha mantıklı geliyor bana da. Belki de bahar temizliği yeni bir başlangıç senkronize etmemizin bir çabasının alışkanlığa dönüşmüş hali.

Bahar temizliği, hiçbir zaman ev işlerine alıcı gözle bakmadığım için kendimde farklı şekillerde vuku buluyor. Bahar temizliği bende odayı tekrar düzenleyip kullanmadığım eşyalardan tek harekette kurtularak daha ferah bir ortam yaratma ve o zamana kadar ertelediğim planları bir kez daha düşünüp bu sefer hepsini tamamlayacağıma dair kendimi cesaretlendirmem manasına geliyor.

Bahar aylarında güneşin daha fazla aydınlık ve sıcaklık sunması, ancak henüz bunaltmaması insanda bir tazelenme hissi uyandırıyor. Bahar sendromu denen bir rahatsızlık da var gerçi ama kendimi bildim bileli baharda moralimin yükselmek yerine dibe vurduğunu pek hatırlamıyorum. Yine de, yıllar geçtikçe eski coşkumu biraz yitirdiğimi hissetmiyor değilim.

Daha önce gelecek hakkında bu kadar kaygılı değildim ve hayatımın kontrolünü bu kadar kaybettiğimi düşünmüyordum. Ne ülkede olan bitenden haberim var ne ömrümün büyük bölümünü geçirdiğim iş hayatında söz hakkım. Bir yanda göz göre göre özgürlüğümün, iletişim hakkımın ve buna bağlı olarak gelecek planlarımın kısıtlanması, bir yanda kendime ait zamanım için izin almak, hatta dil dökmek zorunda kalmam.

En sevdiğim kitaplardan biri olan Momo canlanıyor gözümde: Dışarıda vakit geçirmeyi seven küçük bir kız, sonra mahalleliyi ele geçiren ve zamanlarını satın alan gri adamlar. Ama baharın verdiği kuvvetten midir bilinmez, aynı romandaki gibi gri adamların mahalleyi terk edeceği ve Momo'nun eski keyifli yaşamına kavuştuğu sona ulaşacağıma dair hala umudum var....

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.