Ylvis: Norveç'in Yetenekli Kardeşleri


"Tilki ne söylüyor, kimse tilkinin neler hissettiğini merak etmiyor" ve benzeri gönderilerin ardı arkası kesilmiyordu. Bir gün spor salonunda da mevzu bahis şarkıya denk geldim. Nakaratındaki "ding ding ding dingi dingler"e takıldım. "Hay senin derdini" dediğiniz noktada zaten şarkıyı söyleyen arkadaşlarla tanışıyorsunuz.

Ylvis, Vegard ve Bard Ylvisaker isimli iki kardeşten oluşan Norveçli bir komedi grubu. Norveççede "yetenek" anlamına gelen Ylvis, Norveç'te ilgiyle izlenen bir ekip olmasının yanı sıra dünyaca ünlü artık. Genç ve dinamikler, espriler gayet başarı, bestelerle uğraşılmış ve sesler harika. Zaten ikisi de enstrüman konusunda eğitimli. Büyük kardeş Vegard gitar, ses ve komedi üzerinde, küçük kardeş Bard da ses, komedi ve akrobasi üzerinde yoğunlaştı. Espri zenginliğinde kardeşlerin çocukluklarını Angola ve Mozambik'te geçirmelerinin de etkili olduğunu tahmin ediyorum.

Günümü gün eden şarkılarından kısaca bahsedeyim. Sözleri ve klipleri güldüren şarkıları sadece dinlerseniz de müzikal zevk alıyorsunuz.

1. "The Fox"


Grubu dünyaca ünlü yapan şarkı. Gayet keyifli, cıstak cıstak bir melodisi var. Dediğim gibi, nakaratı olmasa spor salonundaki diğer şarkılardan ayırt edilemeyecek halde. Şarkının ana fikri: Bütün hayvanların sesini duyduk ama tilkinin sesi ne ola ki? Tilkinin solosuna ayrıca dikkat. Uyarı: Durduk yere garip sesler çıkarmak çıkarma dürtüsü oluşturabilir. 


2. "Someone Like Me"


Hem müzikal hem dubstep keyfi. Kendileri gibi dubstep sever bir sevgili bulamayan bir kadın ile bir erkeğin mutlu sonla biten öyküsü. Değme müzikallere taş çıkartan girişten sonra tetikte olun. Çiçek uzatma sahnesinde başlayan çılgın ilan-ı aşk sahnesinin romantizmini başka kliplerde bulamayacaksınız muhtemelen. "PLEASE TAKE THIS F*CKİNG FLOWERS!"


3. "Jan Egeland"


Klibe baktıkça güldüren, klipten ayrı dinleyince Iron Maiden, Judas Priest veya 80'ler rock gruplarından birini dinliyormuş havası yaratan bir şarkı. Epey de erotik bir anlatım var. BM Acil Yardım Koordinatörü Jan Egeland, habersiz yapılmış bu şarkı ve klip için "sözler çılgın, melodi muhteşem" demiş. Böyle bir çalışma Türkiye'de yapılsa ne olurdu acaba?


4. "Work It"


"Work It" (çalıştır) bir rap şarkısında olabilecek her şey, hatta daha fazlası var. Ylvis'ten halka hizmet: Kadın vücudu nasıl çalışıyor, anatomik olarak tanıyor musunuz? Peki, alem yaptığınız jakuzi nasıl çalışıyor, o kadar insan içine girdiğinde sudaki bakteriler ne olacak? Bütün bunların cevabını bu şarkıda bulabileceksiniz. 


5. "Pressure"


Yine rap esintileri olan bir şarkı. Günlük hayatta doğru miktarda basınç uygulamanız gerekir. Örneğin, bir kadın bluzunu çıkardığında ne yaparsınız? Bir akupunktur iğnesini omzunun yanına batırıp oluşan baskıyla onu boyun ve sırt ağrısından kurtarabilirsiniz. Yine ibretlik bir çalışma...


6. "Stonehenge"


Görünüşte kusursuz bir hayatınız olsa da bazı sorular zihninizi kurcalayabilir. Mesela, Stonehenge'i neden inşa ettiler? Granitten büyük bir doğum günü pastası mı yoksa kaçması çok kolay olan bir hapishane mi? Bu soru sizi uyurken, çalışırken, hiçbir zaman rahat bırakmayacak.


7. "Massachusetts"


Boyband'ler canlandı ve Amerikan rüyasını tekrar yaşıyorlar, üstelik anlatmakla bitmeyecek Massachusetts'te. Tabii telaffuzu biraz zor. Bu klipte Vegard ve Bard kardeşlere Calle Hellevang-Larsen da eşlik ediyor.


8. "The Cabin"


İş yerinizde size bir video geliyor ve dudağınızı ısırarak açıyorsunuz. İçinden ne çıkabilir? Puslu bir ses sizi kulübesine davet ediyor, çatal bıçak takımlarını göstermek ve spagetti ikram etmek istiyor. Vuhuu!

http://www.youtube.com/watch?v=GVyDovLA2vw

Bonus: "Janym"


Ylvis'in "Big In Kyrgyztan şovları için hazırladıkları Rusça bir şarkı olan Janym, ikilinin Rusça telaffuz denemeleri ve Kırgızistan'da yörük çadırından prenses kaçırma sahneleriyle renkleniyor.

http://www.youtube.com/watch?v=4D2Az8wGSQk

Moral bozukluğunda, streste birer doz dinlenesi bir grup sizi bekliyor. İşlerini eğlenerek yaptıkları her hallerinden belli. Hem eğleniyorlar, hem para kazanıyorlar, hem ülke ülke geziyorlar. Kardeşimin aklını çelmenin vakti geldi...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.