Fish On: Ava Giden Avlanır


Lindmann albümünün ikinci klibi "Fish On"a çekildi. Satın aldığım albümde o kadar dikkatimi çekmeyen bir şarkı olmuştu "Fish On". Ama klibini seyrettikten sonra favorilerim arasında giriverdi. Klibiyse izlemeye doyamıyorum.

"Fish On", Till Lindemann'ın çoğu klibinde olduğu gibi şiddetle, hatta erkek şiddetiyle başlıyor. Suyun altından çıkan iki korkunç adam, onlar için çalışan tüylü canavarla birlikte, ormanda yaşayan, efil efil dolaşan ve incir gibi meyvelerle beslenen Amazon tipli kadınları avlama peşinde. Canavarlar kadınları korkuturken iki adam da arkadan atla gelip kadınları ağla yakalıyor. Bu noktada Till Lindemann hakkında yanıldım mı acaba endişesi yaşadığımı itiraf edeyim. Ormanda yaşayan yarı çıplak kadınları yakalayan iki tane izbandut o kadınlara ne yapmayı amaçlıyor olabilirdi?

Çok geçmeden sorumun yanıtını aldım. O tüylü canavarlardan başka seyircinin olmadığı bir mekanın sahnesinde şarkı söylemek için gereken elektrik enerjisini kadınlardan elde etmek istiyor olabilirmiş mesela. Özel olarak yerleştirilmiş bisikletlerde pedallar çevrilince sahne canlanıyor. Yani bu iki adamın kadınların "gücüne" ihtiyacı var. Kadınların çıplak olmasına rağmen ilginç bir şekilde cinsel bir ima yok (kadınlar çıplak, daha n'olsun demezseniz tabii).

Adamların hesaba katmadığı bir şey var: Kadınlardan biri yakaşanmamış. Gizlice içeri girip canavarlardan birini hunharca öldürüyor, diğer kadınların ağlarını kesip onları kurtarıyor. Sonra hep birlikte canavarları indirip kanlarını vücutlarına sürerek özgürlüğe doğru koşuyorlar. Seyircisi ve elektriği kalmayan adamlar hayal kırıklığı içinde oturuyor. Peter Taegtgren gıy gıy gıy akordeon çalarken Till Lindemann ona sinir olup enstrümanı parçalıyor.

Kukeri Festivali


Klip tribünlere oynamış da denilebilir. Normal gözle izleyince sözlerle uyumlu düz bir klip gibi. Ama biraz araştırmayla ilginç ayrıntılara ulaşılabiliyor. Klibin yönetmeni Almanya'da yaşayan Bulgar asıllı Zoran Bihac. Bu neyi değiştiriyor peki?

Google'da "kukeri" yazdığınızda karşınızda tam da bu klipteki görseller çıkacak. Kukeri Festivali, özellikle Bulgaristan'da, hatta Romanya, Yunanistan ve başka Balkan ülkelerinde de karşımıza çıkıyor. Bu festivalin özel kostümleri var. Kukeri adı verilen bu yaratıklar insanların evlerini geceleri ziyaret ederlermiş, böylece "güneş onları yolda yakalayamazmış". Bunlar köy meydanında toplanıp insanları eğlendirirlermiş. Uluslararası bir klipte geleneksel ve yerel öğelerin bulunması güzel bir birleşim olmuş bence.


"Fish On"un ilginç klibini buradan izleyebilirsiniz:


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.