Time Lapse: Geleceğin Fotoğrafı Ya Hoşunuza Gitmezse


Basit ve etkileyici bir bilimkurgu olan Time Lapse, gerilim yaratmak için efektlere ihtiyaç duymamış, tanınmayan ama başarılı oyuncularla işi kotarmış. Filmi izlerken bir yandan onu keşfettiğime sevindim, bir yandan da Türkiye'de böyle düşük bütçeli bir bilimkurgu neden çekilemiyor diye kendime sordum durdum.

Biraz sürprizbozanlı bir şekilde başlayayım. Birlikte yaşayan üç arkadaş (bu kısmı klişe: iki erkek -biri efendi ve biri piç-, bir kadın) ortadan kaybolan komşularının evinde bir fotoğraf makinesi buluyorlar. Başta bu kadar kocaman makine ne ola ki diye bakarken bunun aslında yirmi dört saat sonrasını çeken bir makine olduğunu fark ediyorlar. Elbette heyecan yaratan bir gelişme bu.

Komşunun cesedini bodrumda buluyorlar. Nasıl öldüğünü anlamıyorlar. Zaman makinesinden mi kaynaklanıyor yoksa başka bir kaza mı, cinayet mi derken kapıyı adamın üstüne kapatıp makineye odaklanıyorlar. Her gün fotoğraf almak hoşlarına gidiyor. Ta ki, o fotoğraflar hoşlarına gitmeyecek bir hal alıncaya kadar. Ne olursa olsun kendilerini o fotoğrafı oluşturmak zorunda hissediyorlar.

Bir süre sonra hinlikler de baş gösteriyor tabii. Jasper (piç olan) bunu tazı yarışı sonuçlarını kendine iletmek için kullanıyor. Sürekli kazanması bahisçisinin gözünden kaçmıyor. Bir o, bir de onun korumasıyla başları belaya giriyor. Onlardan zar zor kurtulmayı başarıyorlar. Komşuyu merak eden bir arkadaşını da öldürünce bodrumdaki cesetler üçe çıkıyor.

Finn ve Callie güzel bir ilişki sürdürüyorlar gibi ama klişe bu ya, kızın Jasper'la da ilişkisi olduğu ortaya çıkıyor. Başta tek bir fotoğraf gören Finn bunu tek seferlik bir şey sanıyor ama odaya ilk geldiklerinde eksik olan fotoğrafların hepsi meğerse ikilinin sıcak anlarını çekmiş. Kızın fotoğraf makinesini herkesten önce keşfettiğini öğrenince aklıma şu soru geliyor: Fotoğraf makinesi önünde sevişmek zorunda mıydınız?

Filmin sonunu söylemeyeyim, biraz şaşırtmalı. Böyle yavan anlattığıma bakmayın. Son dakikaya kadar seyirciyi geren bir kurgu var. Ayrıca zaman kayması konusunda bol efektli, birbirine benzer filmler arasından bence sıyrılmayı başarıyor ve izlenmeyi hak ediyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.