Uyansana Uykucu! (Awake O'Sleeper)


Epeydir aklımda olan bir şarkı ve klibinden bahsedeceğim: Klibi Whitestone Pictures tarafından çekilen, şarkısı The Brothers Bright tarafından icra edilen "Awake O'Sleeper".

Klibe yıllar önce nereden denk geldim hatırlamıyorum bile. Bir ara da adını unuttum, fellik fellik aradım. Butik bir iş olduğu için zor buldum ama buldum sonuçta.

Daha önce "The Great Commandment"ı da yazmıştım. Klip ya da filmde olsun, böyle mevcut düzenden özgürleşmeyi konu alan senaryoları pek seviyorum. Awake O'Sleeper'ın sözleri ve klibi de öyle. Hatta ara ara özgürlük marşı olarak söylenebilir.


Klibin Youtube'daki özeti şöyle: Issız bir yerden bir kahraman çıkagelir, kölelere seslenir, onlardan uyanmalarını ister. Klipte Platon'un Mağara Alegorisi'nden esinlenildiği ve kölelerin kim oldukların dan bağımsız, özgürlük mücadelelerinin anlatıldığı belirtiliyor.

Mağara Alegorisi demişken orada bir durayım. Platon, Devlet kitabının bir bölümünde kendinden yüzlerce yıl sonra bile canlılığını yitirmeyecek bir alegoriye imza atar. Bir mağarada yüzleri duvara dönük olarak zincirlenmiş adamlar vardır. Güneş arkalarındadır. Dönüp bakamazlar. Güneşin duvara yansıttığı gölgelerle eğlenirler. Bir adam (filozof) zincirlerinden kurtulmayı başarır ve dışarı çıkar. Baktıklarının gölge olduğunu keşfeder ve gerçek güneş ışığını deneyimler. Sonra mağaraya geri dönüp gerçekleri anlatmaya çalışır. Kimse ona inanmaz. (İmkânsız değildir elbette.) Günümüzde de böyle değil mi?

Klibe geçersek... Özette de denildiği gibi kovboy tipli bir adam bir anda ıssız bir yeşilliğin içinde gözlerini açar. Yarma bir adam sekiz köleyi arabasına zincirlemiş, zorla götürmektedir. Adamımız onların arkalarından gider. Şarkının sözlerini kulaklarına haykırır: "Uyansana Uykucu!" Bu çağrısı, oradaki otorite figürü olan yarmanın dikkatini çeker ve tabii ki sinirine dokunur. Bu yola başkoyan kahramanımızın ondan korkusu yoktur. Sağlam bir dayak yiyerek yere serilir. Adamımız dayak yerken köleler dönüp bakmaz ama şarkıya acılı yüz ifadeleriyle eşlik ederler... ve arkadaki bir köle başını çevirir. Bu noktada birlikten kuvvet doğar deyip zincirlere asılırlar ve bağlı oldukları araba, tekerleri tozu dumana kata kata olduğu yerde kalır. Sonunda zincirler kopar ve yere serilmiş yarma serbest kalan kölelerle karşı karşıya kalır. Başına ne geldiğini görmeyiz ama tahmin edebiliriz. Kahramanımız görevini yerine getirmenin rahatlığıyla ayağa kalkar ve şapkasını takarak geldiği ıssız yeşilliğe doğru ilerler.



Klip, şarkının ritimleriyle mükemmel bir uyum içinde. O yüzden yürütülen köleler yerinde siz varmışsınız gibi hissedebiliyorsunuz.

Whitestone Pictures'ın başka güzel klip-kısa filmleri de var. Birçoğu yaratıcı olan bu filmleri şuradan izleyebilirsiniz: http://whitestonemp.com/films/

The Brothers Bright'ın "Blood On My Name" şarkısı da True Blood'da kullanılmış.

Hoş işler yapan bu ekibi ara ara takip etmenizi öneririm.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.