Tom Cruise Şaşırtır Gibi Yapıyor: Edge of Tomorrow (Yarının Sınırında)

Edge of Tomorrow vizyona girdiğinde "Amaan Tom Cruise" gene asker rolünde deyip burun kıvırmıştım. Ne izlense gider mantığıyla cuma akşamı izledim ve şu an tükürdüğümü yalıyorum. Gerçi Oblivion da idare eden bir filmdi ama çıtayı düşürdüğüm için midir bilmem, bu film hoşuma gitti.

Filmi, gayet güzel bir seri olan Bourne filmlerinde de adını gördüğümüz Doug Liman yönetmiş. Başrolde Tom Cruise var. Yine asker, yine üniformalı. Diğer başrolde de Emily Blunt var. Millet yakıştıramamış ama bence kütür kütür kadın kahraman rolünün hakkını vermiş.

En baştan sürprizbozanımı vereyim çünkü dediğim gibi başta filmi sallamadığım için konusu hakkında hiçbir şey bilmeden izlemeye başladım ve her şey sürpriz oldu.

Filmin Konusu


Yine post apokaliptik bir film var karşımızda. Gerçi hem kıyamet sonrası hem kıyamet öncesi. Nasıl olur demeyin? Bu filmin alametifarikası İngilizcede "time loop" diye geçen "zaman döngüsü". Film paldır küldür olaya giriyor, derken hoop başa.

Uzaylılar dünyaya saldırıyor, şehirler elden gidiyor. Amerikan ordusu durur mu yapıştırıyor özel kuvvetleri. Cage de masa başı bir asker aslında ama üstlerinden birinin emirlerini yerine getirmekte isteksiz davranınca tam bir bahtsız bedevi olarak savaşa gidecek askerler arasında buluyor kendini. Ayrıca rütbesi de elinden alınmış, öyle kabak gibi. Ama şansına savaşın en demli anlarından sağ kurtuluyor. Daha üstündeki teknolojik kıyafeti çözemeden uzaylılardan kaçıyor. Toplu taşımada sürekli reklamını gördüğü "Angel of Verdun", nam-ı diğer Rita'yla karşılaşıyor. Ölen ölüyor. Sıra kendisine gelmişken tesadüf eseri alfa uzaylıyla karşılaşıyor ve ölüyor.

Sonra tekrar başa. Tekrar aynı yerde uyanıyor. Üzerinde hala şaşkınlık var. Olayları hatırlıyor. Başkalarına anlatmaya çalışıyor. Kimseyi inandıramıyor. Yine olaylar. Biraz değişiklik yapabiliyor. Ama yine ölüyor. Bu olay defalarca tekrarlanıyor. Cage bu sırada tecrübe kazanıyor elbette. Önceki hataları düzeltiyor, hanesine yeni hatalar ekliyor. Tekrarlardan birinde Rita ondan kendini bulmasını istiyor. Bu sefer olayların akışı değişiyor. Rita'ya ulaşma tekrarları başlıyor. Rita'ya ulaşıyor. Onun da bir zamanlar kendi gibi döngüye girebildiğini ama artık o yeteneğini kaybettiğini öğreniyor. Rita onu eğitiyor, eğitiyor, bir daha eğitiyor. Başta saha deneyimi olmayan Cage böylelikle herkesten deneyimli hale geliyor.

Filmin sonu tahmin edilebilir. Tom Cruise tabii ki dünyayı kurtaracak. Ama bütün klişelere rağmen bunu nispeten daha şık biçimde sunmayı becermişler. Ayrıca Rita sapasağlam bir kadın kahraman olmuş. Aynı türdeki diğer filmlerde yer alan kadınlardan biraz daha iyi durumda gibi geldi bana. Yine yardım alıyor ama birinin birini kurtarması değil de savaş yoldaşlığı var biraz. Filmde sadece tek bir öpücükle yetiniliyor. Mercimeği fırına verme sahneleri o karmaşada biraz abes kaçabilirdi.


Film iyi hoş de Tom Cruise'a bir çift lafım var. Birincisi, niye yaşlanmıyorsun bre adam? Yaşıtlarının kılları kadayıf oldu. İkincisi, seni asker olarak görmekten biz bıktık sen bıkmadın mı? Daha Oblivion'da yine asker gibi bir görevde izlemiştik. Araya farklı roller soksan, Tropic Thunder'daki gibi izleyenleri şaşırtsan keşke...


Time loop konulu filmler


Hazır time loop mevzusuna girmişken birkaç filmden de bahsedeyim.

Film eleştirilerinde daha iyisi var denip genelde Groundhog Day (çevirisini yazmaya utanıyorum, Bugün Aslında Dündü) örneği verilmiş. Orada da bir şeyleri düzeltme var, çok daha güzel bir film olduğu da kabul ama tür olarak romantik komediye daha yakın.

Edge of Tomorrow aynı türdeki başka yapımlara daha çok benziyor. Looper (Tetikçiler), yine tetikçi rolündeki Bruce Willis ve onun gençliğini andırsın diye plastik makyajla dolaşan Joseph Gordon-Lewitt'in sıkılmadan izlenebilecek bir "time loop" filmi (adından da anlaşılacağı üzere). Bir de henüz izlemediğim ve Jake Gyllenhaal'in başrol oynadığı Source Code (Yaşam Şifresi) de benzer bir konuya sahip. Anlaşılan Hollywood bu zaman döngüsünün ekmeğini daha çok yiyecek...

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.