Rammstein İle Öfke Terapisi


Öncelikle Rammstein'ın hoyrat bir grup olduğunun ve Du Hast klibinde kadıncağızı yaktıklarının farkındayım. Yalnız politik duruşlarıyla ilgili genel görüşün aksine felsefe pop yıldızı Zizek'le hemfikirim: "Rammstein'ı neo-Nazi değil solcu olarak görüyorum." Doğu Almanya'da müzik yapmak için enstrüman bulamadıklarını ve altı üyeden beşinin askerlikle ilgili sorun yaşadığını göz önünde bulundurursak uzak bir iddia değil. Kendilerini temize çıkarmak için "Links 2 3 4" adlı, "Kalbim soldan atıyor" nakaratlı bir şarkıları da mevcut. (Klibinde bir sürü minik karınca birleşip onları kötü yöneten kocaman üç böceği alaşağı ediyor.)

"Du Hast" ve "Ich Will" gibi şarkılar Almanca fiil çekimlerini öğrenmek için ideal gibi dursa da aslında sözlerin birçoğunda yan anlamlar ve kafiyeler bulunuyor. Babası da şair olan Till Lindemann söz işini iyi kotarıyor. Öykülerimin birçoğuna ilham verdiler, sağ olsunlar. Bunların yanı sıra Rammstein şarkılarının bir güzelliği de deşarj etme özellikleriyle muhteşem bir öfke terapisi için fırsat sunmaları. Almancanın fonetiğinden midir nedir Till Lindemann böğürdüğünde ben de böğürmüş sayılıyorum. Özellikle "NEEEIIIIN!" ağzı müthiş dolduruyor. "Hayır" öyle değil, "No" resmen cılız. Ama "Nein" öyle değil.

Şarkılarda "Ogggraaah" gibi nidalar veya kallavi bir "Nein" geçtiğinde neler oluyor anlatayım: Hitap yoksunu işverenlere, etrafınızdaki kifayetsiz muhterislere, savaşlarda veya direnişlerde ölen çocuklara, ülkenin her gün daha da kötüleşen koşullarına, yetkili olması gereken kişilerin aymazlığına, kadınlara ve LGBTİ bireylere yönelik şiddete, devletin ve toplumun baskısına, şehirlerin ve parkların içine edilmesine ve şu an aklıma gelmeyen pek çok şeye karşı hücrelerimize biriken öfkeyi bir nebze dışarı atma fırsatı buluyoruz.

Kontrol manyağı yöneticilerle muhatap olurken "Ich Will", kılımızı kıpırdatmak istemezken "Keine Lust", gündeme sinir olunca "Links 2 3 4", tatil için yanıp tutuşurken "Reise Reise", postapokaliptik hisler içindeyken "Mutter" veya "Mein Hertz Brennt"... Şahsi terapi şarkımla noktayı koyayım. Erzurum türküsüyle (evet bildiğiniz Erzurum türküsüyle) başlayan ve Almancadaki yıkmak, yok etmek fiillerinin hemen hepsini kullanan "Zerstören":


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.