Sahiden, Boşuna Mı Okuduk?

"Boşuna mı Okuduk? Türkiye'de Beyaz Yakalı İşsizliği" birkaç senelik bir kitap olsa da henüz keşfettim ve güncelliğini "maalesef" koruyor. Ülkemizde beyaz yakalı mağduriyeti veya işsizliğinin yeteri kadar ilgi çekmediğini düşünürken ilaç gibi gelen bir kitap oldu. 

Kitapta da değinildiği üzere "Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok", "İş var ama beğenmiyorlar" gibi söylemler arasında işsizlik ya da kötü şartlar ve kalitesiz işler arasında seçim yapmaya zorlanırken tam da sorduğumuz soru: "Boşuna mı okuduk?"

Gelelim kitaba...

Tanıl Bora'nın "Sunuş"undan sonra Beyaz Yakalı İşsizliğin "Durumu"nda yeni kapitalizm, yeni işsizlik ve beyaz yakalılar, Up In the Air (Aklı Havada) filmi, Türkiye'de beyaz yakalı işsizliğine genel bakış hakkında, Beyaz Yakalı İşsizlerin Dünyası'nda kullanılan "sancılı dil", kendiliğin yok edilmesi, karakter aşınması, işsizin duygu dünyası, iş bulma ve çalışma süresince ayrımcılık, ailenin koruyuculuğu, beyaz yakalıların iş bulma ve geçinme stratejileri hakkında makalelerin yanı sıra bir sığınak olarak KPSS, ataması yapılamayan öğretmenler ve en yıpratıcı beyaz yakalı mesleklerinden biri olan bankacılığa dair röportaj sorularından derlenen yanıtları okuyabileceksiniz.

Kitabın en büyük kaynağını, beyaz yakalı işsiz konumundaki kırk yedi kişi ve üniversite son sınıf öğrencisi olan on kişilik bir grupla yapılan röportajlardaki soruların yanıtları oluşturuyor. Böyle olması aslında kitabın sağlam temeller üstüne kurulmasının yanı sıra anlatılanlara daha yakın hissetmenizi sağlıyor. Fiziksel olarak maddi sıkıntılar veya statü endişesi, maddi sıkıntı olmasa bile aile ve arkadaşlara karşı sorumluluk hissi, kimi ailelerin maddi desteği şarta bağlaması (şu işte çalışırsan, vb), iş arama sürecinde kadın-erkek, eşcinsel, travesti, Kürt, Alevi, başörtüsü ayrımcılığı gibi birçok sorun, bizzat yaşayanların ağzından aktarılmış. Beyaz yakalı işsizler kendilerini nasıl ifade ediyor, kendilerini toplumda nasıl konumlandırıyor sorularının yanıtları da kitapta yer bulmuş. Ayrıca, eskinin "garanti" meslekleri sayılan memurluk, öğretmenlik ve bankacılığın günümüzdeki sıkıntılarına da değinilmiş.

Kitapta, Karakter Aşınması başta olmak üzere Richard Sennett kitaplarından epeyce alıntı var. Sennett alıntısı demişken... Çerçi Sanat'ın 3. sayısında çıkacak yazımda ben de beyaz yakalıların dilinden bahsettim. Yeni sayı çıktığında haberdar edeceğim.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.